Národní skautské Jamboree 2023

Naše oddíly skautů a skautek se zúčastnily jedinečného Národního skautského Jamboree v Hradci Králové v areálu letiště.

Reportáž od Sporty a fotografie od Pavla jsou k dispozici níže. Tak hezké čtení a prohlížení.

NÁRODNÍ SKAUTSKÉ JAMBOREE 2023

Od středy 3. 5. do pondělí 8. 5. 2023 se v Hradci Králové po 15 letech konalo Národní Skautské Jamboree. Park360, kde se Jamboree pořádalo, byl rozdělen do 12 subcampů, doproparku a místa pro servis tým. Dohromady tam bylo skoro 5 500 skautů, skautek a vedoucích z celé České republiky. Z Třebechovic dorazilo kolem 30 skautů a skautek a 5 vedoucích – Ráďa, Téra, Šídlo, Pavel a Jirka. Spali jsem ve stanech, které jsme si sami přivezli. Každé středisko mělo něco jiného, my jsme měli jurtu, 2x altánek a 2x čtvercový stan. Každé středisko si také muselo vyřešit dopravu, některá si například zajistila autobus. Tým Národního Skautského Jamboree poskytnul autobusy, které jezdily z hlavního nádraží v Hradci až do parku 360. Tento způsob dopravy jsme využili i my.

O půl čtvrté jsme vlakem odjížděli na hlavní nádraží do Hradce, kde nás již zmiňovaný autobus dovezl na místo konání. Před vstupní bránou jsme počkali, než nás vedoucí zaregistrují. Všichni jsme obdrželi náramky, které fungovaly jako vstupenky. Po obdržení náramků jsme se odebrali do subcampu a začali jsme stavět stany. Po postavení všech stanů jsme si každý dal nějakou večeří, kterou jsme si dovezli z domu. Po večeři jsme se převlékli do krojů a šli jsme k pódiu na zahajovací ceremoniál, kde nám Špáťa (vedoucí akce) řekl, co se bude po celou dobu Jamboree dít. Ještě ten den byla na stejném místě diskotéka (která nebyla povinná) a ve 22 h jsme měli oficiálně večerku.

Další den, ve čtvrtek4. 5., už každý měl trochu jiný program (záleželo na tom, v jakém jste subcampu). My, subcamp 9.2, jsme v pátek měli program s názvem „Stezky“, kdy jsme si mohli na základě programu splnit nějaký bod ze stezek. Začínali jsme na kapitole „Můj domov“, kdy jsme se nejprve rozdělili na družiny a pak jsme z různých kusů krabic, prázdných PET flašek a dalších věcí skládali autíčka. Následně jsme byli na kapitole „Svět Kolem Nás“, kdy jsme si procvičili historii, a poslední před obědem byla kapitola „Kdo Jsem“. Nejprve jsme si zahráli hru „ocásky“ a poté jsme si pročítali vlastnosti různých postav z filmů, seriálů a knížek. Ve 12 h jsme už začali dělat oběd, rizoto, a poté jsme do 14 h měli polední klid. Ve dvě hodiny nám začal odpolední program, opět stezky. Nejprve „Moji Kamarádi“, kdy jsme nejprve pantomimou předávali informace, pak jsme překreslovali obrázky a na závěr jsme říkali větu „To se ti teda povedlo“ v různých emocích. Potom jsme byli na stanovišti „Příroda Kolem Nás“, kdy jsme v rámci hry zjišťovali, jak se vyrábí džíny. A jako poslední bylo „Co Umím A Znám“, kdy jsme hráli zvláštní hru a potom jsme si povídali s „Cibulí“. Večer jsme objevovali, co bylo v doproparku, udělali jsme si k večeři těstovinový salát a opět jsme v deset šli spát.

V pátek jsme na celý den opustili Park360 a jeli jsme autobusy do Hradce. Nejprve jsme měli od záchranných složek Královehradeckého kraje ukázku vyprošťování člověka z auta a následně jsme si mohli zkusit různé věci, například jít do sanitky, jít do plynu atd. S sebou jsme si vzali oběd, takže jsme se na Orlickém nábřeží zastavili a udělali jsme si tortilly. Následně jsme měli rozchod, neboť po Hradci byla různá stanoviště, která jsme si mohli obejít. Poté jsme se pešky dopravili do kampu. Většina lidí se po příchodu šla osprchovat, navečeřeli jsme se a večer jsme se mohli jít podívat na koncert Michala Horáka a sledovat drony, jak dělaly různé obrázky.

V sobotu byl návštěvní den, kdy nás mohli přijet navštívit nejen rodiče, ale i kamarádi. Ráno jsme měli volno a po obědě nás čekala první část programu s názvem „odborky“. Nejprve jsme měli „Umělecké“, kdy jsme malovali s handicapem, potom jsme měli zdravovědu a na závěr jsme měli cestovatelsko-turistické, kde jsme vyráběli kompas, poté jsem se orientovali na mapě a na závěr jsme vymýšleli výhody a nevýhody papírové mapy. K večeři jsme měli gnocchi se špenátem.

V neděli, poslední celý den, jsme začali druhou část odborek. Nejprve jsme měli sportovní, potom přírodovědné a na závěr uzle. Po obědě jsme šli na „Velkou hru“. My, subcamp 9, jsme byli červení, potom tam byli ještě modří a bílí a také žlutí, což byli vedoucí. Ve hře byl naším cílem dopravit vodu do vesnice. Nejprve jsme v „jezeře“ (po výhře v klasické hře kámen, nůžky, papír proti jiné barvě) vzali jeden plastový kroužek, který jsme buď přes savanu, kde nás chytali tygři – vedoucí, nebo přes džungli, což byla překážková dráha, dostali na druhou stranu. Následně jsme měli 2 možnosti, buď dát kroužek do kbelíku (případně někomu předat) a běžet pro další, nebo jít odpovídat na otázky. Otázky byly na různá témata, a když jsme je zodpověděli správně, dostali jsme hrášky, které jsme donesli na stanici, kde je další lidi přepravili k čerpadlu. My, červení, jsme byli třetí, druzí byli bílí a výherci byli modří. Po večeři byl závěrečný ceremoniál, kdy jsme každý hodili vlaštovku a chytili si jinou. Večer jsme padli únavou.

V pondělí jsem rychle sbalili stany, nasedli jsme do autobusu a po 11 hodině jsme se vrátili do Třebechovic na vlakové nádraží.

Jamboree jsme si všichni moc užili, potkali jsme nové kamarády a získali nové zkušenosti.

A nebo na náš výběr na galerii na Flickru z fotek od Pavla.