Výstava ke 110 letům od založení střediska 2.10. – 23.10.2022

Výstava ke 110. výročí skautského střediska v Třebechovicích pod Orebem byla vystavena v Třebechovickém muzeu betlémů od 2. do 23. 10. 2022.

Tímto projektem jsem se zabývala ještě v době studia na vysoké škole. Výstava se stala výsledkem mé bakalářské práce s názvem Výstavní prezentace historie skautingu na příkladu Třebechovic pod Orebem. Cílem práce bylo vytvořit návrh obsahového scénáře, při kterém jsem se inspirovala skautskými výstavami, pořádanými v nedávné době a zaměřenými na jejich historii, především na 100. výročí. Jednalo se o skautské výstavy v Jičíně, Hořicích, Nové Pace, České Skalici, Dobrušce, Chrudimi, Praze a také v Třebechovicích.

V době, kdy jsem si vybírala téma pro mou bakalářskou práci, jsme ve skautském středisku začali přemýšlet nad formou oslav ke 110, výročí střediska. Jednou z otázek také bylo, zda budeme pořádat výstavu podobně, jako jsme před 10 lety v roce 2012 pořádali výstavu ke 100. výročí střediska. Když jsem všem řekla, že na výstavě už vlastně pracuju, nebylo cesty zpět a rozhodli jsme se výstavu pořádat.

Výstavě předcházelo mnoho přípravných fází, které vyvrcholili vernisáží dne 1. 10. 2022 v 15. hodin. Zahájena byla několika proslovy. Hudební doprovod obstaraly skautky, které během vernisáže zahrály několik skautských písniček. Pro více jak 40 přítomných hostů bylo připraveno drobné občerstvení. V závěru bylo všem nabídnuto zúčastnit se prohlídky Proboštova Betlému.

Hudební doprovod v podání skautek

Na výstavě si téměř celý říjen lidé mohli prohlédnout skautskou činnost místního střediska od jeho založení v roce 1912 až po jeho současnost. Na celkem 15 panelech byla představena historie střediska, akce, které skauti každoročně pořádají pro veřejnost, skautské základny a činnost všech oddílů. Ve vitrínách pak byly v místnosti vystaveny různé skautské předměty. V jedné byly umístěny historické předměty, např. kroniky a deníky, v další skautské medaile s fotografiemi držitelů, v jiné skautská literatura, šátky, nášivky, táborová kuchyně, vítězné poháry nebo i modely táborů. Celá místnost byla doplněna vybaveným táborovým stanem se slavnostním ohněm a lavičkami, oddílovými vlajkami, mapou s místy, kde všude jsme tábořili, sekyrou s táborovým špalkem a skautskou knihovničkou. Po celou dobu otevření si návštěvníci mohli vyzkoušet i některé skautské činnosti. Mohli se zdokonalit v uzlování, vyzkoušet si svůj čich, poznávat různé druhy dřev nebo se naučit správně postavit různé druhy slavnostních ohňů. Získané znalosti si nakonec mohli ověřit vyplněním pracovních listů.

Třebechovičtí skauti na vernisáži

Dne 9. 10. 2022 proběhl v rámci otevření výstavy den otevřených dveří během kterého byla výstava zpřístupněna veřejnosti zdarma. Celý den byl v areálu muzea betlémů zajištěn skauty doprovodný program. Po celý den si návštěvníci v Třebechovickém muzeu betlémů mohli vyzkoušet pletení paracordových náramků. Odpoledne si pak lidé zavzpomínali společně s pamětníky, kteří zájemcům odpovídali na dotazy. Hudební doprovod po celý den obstaraly opět skautky. V tento den, podobně jako na naší jiné skautské akci (na Betlémském světle), byla před budovou muzea postavena jurta, nově doplněná o táborovou polní kuchyni, na které bylo předváděno návštěvníkům “záhořácké” vaření bramborového guláše. Pro všechny byla také připravena horká voda na čaj či kávu.

Den otevřených dveří – Lea Řadová vítá návštěvníky

Zapsala: Lea Řadová

Více fotografií si můžete prohlédnout na našem Flickru

2022-10-1 výstava 110 let_039