Závody skautských hlídek Dolní Dobrouč 14. – 15. 10. 2022

Dne 15.10.2022 se v Dolní Dobrouči uskutečnil již 32. ročník Závodů Skautských Hlídek (zkráceně ZSH) a my, skautky z Třebechovic, jsme měly tu čest účastnit se závodů.

V pátek, 14.10, jsme se sešly na vlakovém nádraží v Třebechovicích a vyrazily jsme vstříc zážitkům nejprve vlakem do Letohradu a hned poté, opět vlakem, do Dolní Dobrouče. V Dolní Dobrouči jsme měly zajištěné přespání v místní klubovně. Nebyly jsme tam samy, byli tam s námi skauti, respektive světlušky, ze Sezemic.

Cestou vlakem do Dolní Dobrouče

Ráno, kolem sedmé hodiny, jsme vstaly a vyrazily jsme na místo, kde se závody konaly. Hlídky jsme měly předem určené, jenom jsme je zaregistrovaly a bylo to všechno. Hlídky jsme měly čtyři:

Hlídka číslo 12> Smíšek, Šéfová a Slůně, hlídka číslo 13 > Sporty, Hříbek a Lucka, hlídka číslo 32 > Stydlín, Šotek a Marťaska a poslední byla hlídka číslo 36, ve které byla Šárka a dvě světlušky ze Žamberku

Závody se skládají ze dvou částí, klasických stanovišť a takzvaného ohně. Prvních 18. hlídek zamířilo nejdříve na stanoviště a zbylé hlídky se snažily rozdělávat oheň a přepalovat provázek.

Přepalování provázku

Stanovišť bylo celkem 10, některá byla stejná jako minulý rok, některá jiná, některá byla zaměřena na nejen skautské znalosti, některá na různé volnočasové aktivity atd.

Podle všech názorů, co jsem slyšela, tak nejmíň oblíbených stanovištěm bylo „Předávání zpráv“, nejen kvůli dlouhému čekání (které se samozřejmě nepočítalo do hodnocení), ale také kvůli morseovce, která, minimálně nám, skautkám, moc nejde. Zato oblíbeným stanovištěm byla buď střelba ze vzduchovky, nebo mapa, kdy jsme podle slepé mapy určovali statutární města a řeky, a pak bylo fajn i překvapení, kde jsme na kolečku objížděli tyčky, takový slalom 😊.

Na všechna tato stanoviště, a okruh jsme měly dohromady 3 hodiny, samozřejmě čekání na stanovištích se nepočítalo.

Na některé hlídky před stanovišti, na některé po stanovištích čekaly ohně. Měli jsme 10 minut na to, abychom naštípali dřevo, rozdělali oheň na tři sirky a následně přepálili provázek.

Hlídka č. 12 a č. 13

Bohužel jsme kvůli vlaku nestíhaly vyhlášení, takže jen co jsme mohly, zamířily jsme na vlak, který nás odvezl do Letohradu, kde jsem asi půl hodiny čekaly, než přijede vlak, který nás odveze zpátky domů do Třebechovic. Když jsme byly na cestě, dostaly jsme i výsledky závodů, které byly lepší než perfektní.

Hlídka číslo 13–8. místo, hlídka číslo 12–15. místo, hlídka číslo 32–25. místo a hlídka číslo 36–32. místo Závody jsme si všechny moc užily, máme spoustu novách zkušeností, dozvěděly jsem se nové věci, a tak jsem si užily úžasné dva dny, jediné, co se moc nepovedlo, bylo počasí, ale s tím nikdo nic neudělá.

Zapsala Áďa Cihlářová – Sporťačka

Fotogalerie na našem albu na flickru níže.

2022-10-14-15 ZávodySkautskýchHlídek Dolní Dobrouč 011
Tento záznam byl publikován v Skautky . Uložit odkaz do záložek.