Oslavy 110 let od založení střediska 5. 11. 2022

V sobotu 5. listopadu odpoledne se areál skautského domu začal plnit dětmi i jejich rodiči, kteří všichni si vyhradili čas oslavit společně výročí 110 let od založení našeho skautského střediska. U vstupu už je vítal pan Ollivander (Kuba), který každému z dětí vybral kouzelnou hůlku. Celý den se totiž odehrával na motivy Harryho Pottera, a děti, tedy teď už mladé kouzelníky, čekala účast v náročném turnaji 110 kouzelníků.

Vybírání hůlek u pana Ollivandera

Ředitel Brumbál (Viktor) slavnostně zapálil Ohnivý pohár a zahájil turnaj, a kouzelníci se poté mohli rozběhnout na jednotlivá stanoviště, kde probíhaly za dohledu učitelů jednotlivé čarodějné lekce. Během odpoledne bylo nutné zvládnout deset různých stanovišť, a u každého ještě správně předvést a pronést odpovídající zaklínadlo – jejich seznam je následující:

  • Přírodoskill – NATURIO EXPLORIUS
  • Tangramy – ZAMOTALUS MOZEKUS
  • Bludiště – CONJUCTIVITUS ÚPLNUS
  • Diskgolf – DISCUS TREFINDO
  • Metamarfóza – TRANSFERIUS UTÍKEJUS
  • Nad propastí – POLYPROPYLENIO
  • Mdloby na tebe – SPADNUS DŘÍVUS
  • Škola lektvarů – RIXILE ATOVIZ
  • Paměťocvič – KIMOVKOSUSIO
  • Rychloskoč – PYTLIO DŽAMPUS
Škola lektvarů

Po dokončení všech stanovišť a zvládnutí všech kouzel proběhla ještě společn bojovka, při které světlušky, vlčata a benjamínci pronikali do kruhu stráženého skauty a skautkami. V kruhu musel každý sebrat papírovou kouli, a tou se následně třikrát trefit do jedné ze dvou zlatonek.

Pak už byl čas na návrat do areálu skautu, kde se každý mohl občerstvit některou z mnoha a mnoha vynikajících buchet a koláčů, které napekli skautští rodiče. Makulka se Standou navíc nabízeli čerstvě usmažené bramboráky s domácím zelím. Program dne dále pokračoval zasazením ořešáku, ke kterému každý přítomný hodil lopatku hlíny. Následně už zbýval poslední bod programu, slavnostní táborový oheň. U něj se chvíli posedělo, kytaristi vzali do ruky své nástroje a zahráli několik tradičních písní, a vzhledem k pokročilé hodině už nastal čas na Gillwellský kruh. U toho ruku v ruce stálo úctyhodných 130 lidí. – pro mnoho z nás okamžik mrazení v zádech.

Slavnostní táborový oheň

Pro děti a rodiče tím oslavy skončily, ne tak ovšem pro rovery, vedoucí a přátele skautu, které ještě čekalo večerní pokračování v Kulturním domě. V krojích nebo společensky oděno se zde sešlo přes 100 hostů. Kromě kapely k poslechu i k tanci proběhla oficiální část večera, kdy bylo z rukou starosty města uděleno čestné občanství našemu zakladateli Františku Barvířovi. Pak došlo na udílení medailí, kdy Medaili díků obdržela Lea Řadová, Medaili Merkura Lucka Štursová, a Medaili Jiráskova kraje zlatého stupně Přemek Pistora. Mimo oficiality se přítomní dále pobavili nad sestřihem videí z akcí i táborů od roku 1968 do současnosti nebo promítáním fotek nové oficiální družiny Nedělníků. Pro mnohé zlatým hřebem večera bylo vystoupení občasného skautského hudebního tělesa Balů a jeho šelmy.

Celý slavnostní den se vydařil nad očekávání, a my všem děkujeme za účast.

Zapsala: Lucka Štursová

Fotogalerie na našem albu na flickru níže.

2022-11-05 oslavy 110 let kouzelnicky turnaj 209